
Vogels hebben mijn hart. In onze trouwringen hebben we laten graveren Hebban olla vogala. Dat zijn de eerste drie woorden van een van de oudste liefdesgedichten uit het Nederlandse taalgebied, ooit in de kantlijn van een manuscript neergekrabbeld door een monnik die misschien zijn pen (een ganzeveer?) wilde proberen.
Het liefdesgedichtje uit de elfde eeuw gaat zo:
Hebban olla uogala nestas hagunnan
hinase hi(c) (a)nda thu
uuat unbidan uue nu
Dat betekent:
Alle vogels zijn nesten begonnen,
behalve ik en jij.
Waar wachten we nog op?
Ik schrijf graag over vogels en de ontroering die ze bij me oproepen. Bijvoorbeeld in het blog Gevederd dat is opgenomen in mijn boek Tot de verbeelding. Vogels zijn zo mooi zichzelf en ze zijn overal om ons heen. Je kunt ze altijd en overal waarnemen.
Elk jaar organiseert Vogelbescherming in januari de landelijke Tuinvogeltelling en ik ben een fervent teller. De Tuinvogeltelling is heel simpel; gedurende een half uur tel je per soort de vogels die zich in de tuin of op je balkon vertonen: 3 Pimpelmezen, 4 Koolmezen, 1 Roodborst, 2 Tortelduiven en 1 Vlaamse gaai. Bijvoorbeeld.

Het is een erg leuk evenement waaraan je bij wijze van spreken vanuit je luie stoel voor het raam kan deelnemen. Er is een handige app, waarmee je de vogels kunt herkennen en waarop je de telling noteert die je rechtstreeks naar Vogelbescherming stuurt. En hoe meer tellingen Vogelbescherming binnenkrijgt, hoe betrouwbaarder ze de stand van zaken van de vogelpopulaties in beeld kunnen brengen.

Dus tel mee! Het is puur plezier te kijken naar al die vogels, die in deze zachte winter het voorjaar al in de kop hebben. Op mijn balkon nemen de prachtig blauwe Pimpelmeesjes, met hun zilveren liedje, het al op tegen hun grote neven de Koolmezen, die met vertoon van hun macho-stropdassen de vrouwtjes proberen te lokken naar de nestkast.

Ook de Roodborst brengt geregeld een bezoek aan mijn balkon om een graantje mee te pikken van het vogelzaad dat de mezen hebben gemorst. Een enkele keer vereert de Grote bonte specht ons met een bezoek en onderwerpt hij de voedersilo (die in een kooi zit waar alleen kleine vogeltjes in en uit kunnen) aan een nader onderzoek. Met enig gehak krijgt hij er nog een stukje pinda uit ook.
Ik hoor al veel Zanglijsters zingen, een vogel die u zeker in uw tuin kunt zien. Zanglijsters zingen korte melodietjes die ze vaak twee of drie keer herhalen. In het tv-programma Vroege vogels werd de zang van de lijster eens omschreven als iemand die zijn kinderen roept: ‘Marietje, Marietje, Marietje!’ ‘Piehiet! Piehiet! Piehiet!’
Als u een schuurtje in uw tuin heeft waar water op het dak staat, heeft u misschien het geluk een Grote gele kwikstaart te tellen. Deze beauty – met de energiek kwikkende staart – is vaak te zien langs de waterkant waar hij zijn kostje van insecten en kleine waterdiertjes bij elkaar scharrelt.

Doe mee aan de jaarlijkse tuinvogeltelling van Vogelbescherming. De telling vindt vandaag en morgen plaats (30 januari en 31 januari). Het is heel erg leuk om in de tuin of op het balkon de vogels te observeren die zo heerlijk vogel zijn. Tel uw zegeningen!
Alle foto’s bij dit blog zijn van Berend van Dooren, mijn ‘olla vogala’.
4 Comments
Leuk Hans, je enthousiaste oproep voor de vogeltelling! Wat bijzonder dat je de zanglijster al hebt gehoord, dat geeft lentekriebels.
Meestal hadden we in het parkje hiervoor en soms in ons tuintje wel 8 of 9 vinken, helaas nu komt er steeds één in zijn ééntje……en ik “tel” ook minder koolmeesjes helaas, destemeer duiven, kauwtjes en kraaien.
Maar goed, we gaan nu officieel tellen! Jullie ook plezier ermee gewenst.
Groetjes en hopelijk zonnige zondag. Jörn Benna
Dank voor je reactie, Benna. Geef ze nog even lekker voer en kijk morgen als de zon schijnt. Misschien komen dan wel meer kleine vogeltjes. Wij wachten ook tot morgen.
ja! wij hadden: een merel, een heggenmus, drie musjes, een vrouwtjesvink en een roodborstje. Onlangs zat er ook een goudvink op de vlinderstruik, wat een mooie verschijning. Vandaag kwamen ook op bezoek de vlaamse gaai en een winterkoninkje. De vlaamse gaai kon moeilijk bij de bolletjes vet en de nootjes, dus nu beraden we ons op een gaaivriendelijk plekje!
Hartelijke groet en dank je wel voor weer een mooie blog. Frederike
Mooie score! Wij hadden (in de tuin) ook nog een Grote bonte specht.