Lees je tarot!

Nu ik met mijn lezing over Niki de Saint Phalle zo vaak in haar Giardino dei Tarocchi verkeer, werd het tijd om ook eens voor mijzelf de tarotkaarten te (laten) lezen. Ik ging te tarot-rade bij een goede vriendin die kennis heeft van deze esoterische kaartlezing.

Er zijn verschillende versies van de tarot, maar wij kozen voor dezelfde versie als Niki hanteert in haar tuin: de Grote Arcana, bestaande uit 22 kaarten met figuren. Deze figuren symboliseren bepaalde aspecten van de levensweg van de mens. Niki heeft alle 22 tarotkaarten omgezet in grote sculpturen die verspreid in de tuin staan. De zachte, ronde vormen en de kronkelende paden leiden je ‘vanzelf’ van de ene figuur naar de andere. Sommige zijn zo groot dat de bezoeker erop kan klimmen of erdoorheen kan lopen.

Il Giardino dei Tarocchi, Capalbio, Italië

Ik begon aan de kaartlezing in de veronderstelling dat het een gezellige middag zou worden waarin mijn vriendin en ik het tarotkaartspel zouden spelen. Maar van een kaartspel in de traditionele zin van het woord is geen sprake. De kaarten worden geschud en omgekeerd op de tafel gelegd. Dan gaat het erom een goede vraag te formuleren. De kaarten die je trekt geven vervolgens een richting aan waarin je het antwoord op die vraag kunt zoeken.

De tarot herbergt oude esoterische wijsheden uit allerlei culturen. De kaarten staan vol met symbolische figuren uit de Egyptische cultuur, met verwijzingen naar de planeten, met symbolen uit de joodse Kabbalistische cultuur en uit de christelijke cultuur. Voor de toelichting op al die symbolen gebruikten wij het boek ‘Tarot, Spiegel van de Ziel’ van Gerd Ziegler.

Voorbereidingen voor het tarot-‘spel’

Nadat ik een goede vraag had geformuleerd, trok ik – toch enigszins sceptisch – één kaart uit de waaier die voor mij op tafel lag. Tot mijn grote vreugde was het de Dwaas! The Fool in Niki’s Tarottuin. De figuur die zo belangrijk is in mijn lezing en waar ikzelf veel in herken. Het is ‘The fool on the hill’ van de Beatles, die naar de wereld kijkt die rond en rond en rond draait. The fool die zijn eigen wijsheid heeft en zijn eigen beelden schept. Ik geloofde nu meteen in de tarot!

The Fool uit de Giardino dei Tarocchi

The Fool is de tarotkaart met het nummer 22 én het nummer 0. Bij de Dwaas begint alles opnieuw. Niki zegt over deze kaart: ‘Het nummer van de Dwaas is nul, geen nummer, maar voor mij is nul wel een nummer. De Dwaas is in het Tarotkaartspel net zo sterk als alle andere kaarten tezamen.
Waarom? Omdat hij het symbool is van de mens op zijn spirituele zoektocht. Hij weet niet waar hij heen gaat, maar de Dwaas gaat op ontdekkingsreis. Hij is de held van de sprookjes; hij lijkt dom maar hij kan de schat vinden terwijl anderen dat niet konden. De Dwaas heeft weinig bezittingen, hij reist licht.’

Niki’s Dwaas is een open sculptuur – een zogenaamde Skinny –  van een lopende man. Stok in zijn hand, knapzak over de schouder. Dit is de enige sculptuur in de Giardino die af en toe verplaatst wordt; soms staat hij hier, dan weer daar.

De kaarten van het tarotspel staan vol symbolen. Ook op de kaart van de Dwaas wemelde het ervan. In het boek van mijn vriendin lazen we de toelichting bij die symbolen. Er waren meerdere dieren te zien, onder andere de krokodil; het Egyptische symbool van creativiteit, en de ‘Tijger van Angst’ die de Dwaas in zijn been bijt. Om erachter te komen wat voor mij de ‘Tijger van Angst’ is, trok ik nog een kaart.

Tarotkaart 22 en 0: The Fool (l) en tarotkaart 18: The Moon (r)

Dit keer trok ik de Maan, tarotkaart 18, symbool van onder andere de duisternis, onduidelijkheid en waanideeën. Voorzichtigheid is geboden. Onderaan op de kaart van de maan verschijnt een Scarabee, een Egyptische kever, die tussen zijn voorpoten de zon vasthoudt. Uiteindelijk zal het licht de duistere krachten ontsluieren, aldus de toelichting.

Het was een bijzonder ervaring om ‘mijn’ tarot te lezen en af en toe geraakt te worden door wat er uit de kaarten sprak. Het meest in het oog springend was wel dat mijn eerste kaart de Dwaas was, het begin en het einde van de tarot. The fool on the hill/ sees the sun going down/ and the eyes in his head/ see the world spinning ‘round/ oh oh oh, ‘round ‘round ‘round ‘round.

Ik kan het u aanraden: lees je tarot!

 

Nog drie keer geef ik de lezing ‘ROND en ROND en ROND, de wereld van Niki de Saint Phalle’ in museum Beelden aan Zee. De eerstvolgende is op zondag 29 december. Zie Agenda.

6 Comments

 1. Dag Hans, wat leuk om te lezen hoe je eerste ervaring met tarot is geweest. Meeste mensen vinden het eng, maar dat komt door de mysterie die eromheen heerst. Zelf leg ik ook tarotkaarten. Dit doe ik al meer dan 20 jaar! Ik blijf het altijd interessant vinden hoe een kaartlegging zoveel kan vertellen over iemands leven en ook zo nauwkeurig.
  Een mystieke groet van mijn kant!

  • Dank Irian, voor je mooie commentaar.

 2. Mooi….ik luister naar Deborah Ribbink.zij legt elke dag tarot..via FB te beluisteren en YouTube.. Het heeft me de afgelopen week geholpen om door te zetten met een cursus…Ik heb vorig jaar mijn eigen Na na gemaakt op een workshop en was iemand tegengekomen ..privé.. die bevriend was geweest met Niki…heel apart..groetjes Corrie van Tiel

  • Dankjewel Corrie. Leuk dat je zo veel links hebt met Niki de Saint Phalle.

 3. Zoals altijd weer informatief en boeiend te lezen!

  • Dankjewel Leo.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *