Wandelzomer

Wandelen is goed. Als je je met een gangetje van 1,3 km/h door de omgeving beweegt, ervaar je veel beter wat er gebeurt dan als je er doorheen jakkert. Wat bloeit er, welke geluiden hoor je, wie kom je tegen? Hoe is het weer? Hoe voel je je? Wandelen brengt je dichter bij jezelf en bij de omgeving.

‘The Gathering’ van Wilma Bosland op de expositie ‘Beelden en bomen’ in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn Foto: Fleur van den Berg

Deze zomer gaan al mijn kunstverhalen gepaard met wandelen. In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn geef ik de wandelende lezing over de expositie Beelden en bomen. Met het publiek wandel ik door dit prachtige, honderd jaar oude arboretum. Bij een aantal beelden houden we stil. Ik vertel over de kunstenaars die de sculpturen hebben gemaakt. Van sommige kunstenaars laat ik ook ander werk zien, waardoor het kunstwerk op de expositie in een breder kader komt te staan. En ik vertel over de associaties die de kunstwerken in deze omgeving bij mij oproepen. Dan wandelen we weer verder onder de bomen, langs het water of langs de heidevelden, over het knerpende schelpenpad of over het gras.

In mijn lezing Arps Fluïdum laat ik met mijn dia’s de bezoeker wandelen door het gipsatelier van Jean Arp in Meudon bij Parijs en door zijn tuin met bronzen beelden. Precies zo heb ik rondgedwaald in dit mooie museum van de fondation Arp, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om rustig rond te wandelen en de beelden in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier te bekijken.

Publiek wandelt door de expositie ‘Jean Arp’ in het Gemeentemuseum Den Haag, 1967

Opvallend is dat al in 1967 bij de eerste overzichtsexpositie van Arp in Nederland in het toenmalig Gemeentemuseum in Den Haag, de conservator ernaar streefde een beeldentuin te creëren waarin de bezoeker vrij kon rondwandelen. Op de dag van de opening werd deze conservator, ‘mej. drs. A. C. Esmeijer’, geïnterviewd door Het Vrije Volk: “Het liefst,” zo zei mej. Esmeijer gisteren, “had ik er een buitengebeuren van gemaakt, een echte beeldentuin, maar dat kan in dit land nu eenmaal niet.” Om toch haar zin te krijgen, creëerde zij haar eigen landschap binnenshuis, waardoor de museumbezoekers al wandelend met het werk van Arp kunnen kennismaken. (Het Vrije Volk, editie Den Haag en Amsterdam, 17 februari 1967).

Expositie ‘Arp. A Petrified Forest’ in museum Beelden aan Zee

Ook de expositie Arp, A Petrified Forest, die nu in de Zuidzaal van museum Beelden aan Zee is te zien, is ingericht als een beeldentuin. Bij binnenkomst valt er een deken van rust over je heen. De eenentwintig gipsen beelden staan in een vrije opstelling, niet in vitrines, op sokkels van verschillende materialen. De bezoeker wordt uitgenodigd te dwalen tussen en rond de beelden. Het licht dat binnenvalt vanuit de patio versterkt de vloeiende overgangen van wit naar grijs naar wit in het werk van Arp. Het zijn deze vervloeiende vormen die zijn werk de kenmerkende kwaliteit geven die hij zelf bewegt noemt; bewegend, bewogen, ook emotioneel bewogen.

In mijn lezing Arps Fluïdum draag ik gedichten van Arp voor bij het ‘wandelen’ door zijn gipsatelier en zijn tuin in Meudon. Zoals:

In de diepe stilte van de Vogezen
ontmoette ik
grote zeilschepen zonder bemanning
die stil
door de wouden zeilden.

uit: Schuilplaats van dromen, 1961

Wandelen is dus mijn motto deze zomer. Op 28 juni geef ik mijn lezing Arps Fluïdum in de bibliotheek van museum Beelden aan Zee. Daarna kunnen de bezoekers zelf wandelen door het woud van Arps beelden, het ‘petrified forest’.
De wandelende lezing Beelden en bomen geef ik op 12 juli. Ik neem u dan weer mee langs plekken waar natuur en kunst elkaar ontmoeten.

Informatie en reserveren voor beide lezingen: zie Agenda

4 Comments

  1. Dag Hans, wat een heerlijk verhaal heb je geschreven en uitnodigend om langzaam wandelend langs de beelden van Hans Arp te gaan in Beelden aan Zee.

    • Dankjewel Ria. Wandel ze!

  2. Dank voor je blog en je enthousiasme voor wandelen Hans.
    Wandelen in de natuur maakt je hoofd leeg en komt er ruimte en rust vind ik.
    Wandelen langs de beelden geeft inspiratie en soms een gesprek.

    • Dankjewel Benna voor je mooie reactie.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *