Vooruit met de geit

De expositie ‘Picasso aan Zee’, die nog tot 5 maart duurt, moet het de laatste maand stellen zonder Esmeralda I, de bronzen Geit van Picasso. Haar aanwezigheid was gewenst op een andere expositie en zij heeft museum Beelden aan Zee verlaten.

Maar het museum heeft het lumineuze idee gehad een nieuwe Geit te laten maken door Atelier Herenplaats in Rotterdam. In dit atelier voor Outsider-art kunnen mensen met artistiek talent en een beperking hun talent ontplooien. Zeven kunstenaars van de Herenplaats hebben in een ‘Gesamtkunstwerk’ een nieuwe Geit gemaakt.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door Picasso’s Geit maar hebben een nieuw, eigentijds kunstwerk gemaakt. Een Picasso 2.0, als het ware. In hun aanpak, hun materiaalkeuze en hun beeldtaal zie je hoe de kunst zich heeft ontwikkeld sinds Picasso. Vooruit met die geit.

De Geit heeft dezelfde afmetingen als Picasso’s Geit. Net zo pront als haar voorgangster staat ze daar op haar sokkel aan het begin van de tentoonstelling en kijkt de binnenkomende bezoeker eigenwijs aan. Op 8 februari was de onthulling van het beeld in aanwezigheid van de kunstenaars. Een aantal van hen gaf onbevangen en trots een toelichting op het onderdeel dat zij hadden vervaardigd.

De nieuwe Geit heeft  een open frame van staaldraad. Het plan was om het frame af te dekken met papier-maché, maar gelukkig is dat door de kunstenaars verworpen. Het zou in mijn ogen misschien een sociale werkplaats-geit hebben opgeleverd en nu staat er een kunstwerk met een intrigerende gelaagdheid.

Door het staaldraad heen zijn ‘objets trouvés’ van metaal gevlochten; bouwmateriaal, repen van drukplaten, restmateriaal. De staart en het vlassige sikje zijn van bundeltjes ijzerdraad, de ogen en het tongetje dat de Geit naar je uitsteekt van afvalmateriaal.

Overal in het frame klauteren kleine mannetjes van klei. Ze hebben een lijfje, twee armen en twee benen, maar geen hoofd. In hun lijf is hun gezichtje gekerfd; twee priemende oogjes en een mondje. Het lijken Picasso’s fauntjes wel. De figuurtjes zijn fel oranje gekleurd net als de grote uier van papier-maché. De kunstenaar van de poppetjes legde uit dat de figuurtjes als het ware in de uier zijn gevallen en er nu uit omhoog kruipen.

De uier van de geit, bij Picasso al zeer prominent en associaties oproepend met erotiek, is in dit beeld zo mogelijk nog prominenter en duidelijker gelinkt aan erotiek. Onderaan de buik van de geit hangt een grote oranje kom met vier spenen. Aan de binnenzijde en aan de buitenzijde zijn foto’s geplakt afkomstig uit pornoblaadjes. Een ‘collage’ van wulpse dames op de uier van de geit: in lijn met Picasso maar toch weer een stap verder.

Met dit kunstwerk heeft museum Beelden aan Zee een heel mooi object in huis gehaald: een hommage aan Picasso, zijn Geit, zijn Fauntjes, zijn objets trouvés, zijn speelsheid en zijn erotiek en tegelijk een mooie, onbevangen en trotse expressie van zeven hedendaagse kunstenaars.

 

Afbeeldingen van boven naar beneden: Geïnspireerd op Picasso; de Geit en de kunstenaars van Atelier Herenplaats

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *