Vanaf hier mag Alles

Wie in Den Haag vanaf de Kneuterdijk rechtdoor gaat het Lange Voorhout op, passeert het kunstwerk Vanaf hier van Zeger Reyers; een boog met twee bewegwijzeringsborden met de opschriften ‘Den Haag Cultuur’ en ‘Vanaf hier mag Alles’. Je bent nu op het terrein van Voorhout Monumentaal, de beeldententoonstelling op het Lange Voorhout, georganiseerd door Pulchri Studio. Vanaf hier is het de kunst die je vrijheid geeft. De vrijheid om te zien, te voelen, te associëren, te denken en te ervaren wat je wilt.

Shelter 2, Maria Roosen, 2021
Tränenflut, Sarah Reinbold, 2021

Je kunt eerst linksaf slaan en in de Kloosterkerk je laten bekoren door de prachtige interactie tussen de kunstwerken en de oude, kerkelijke architectuur. De omhullende, houten vorm met glazen bollen Shelter 2 van Maria Roosen, die aan de voet van een pilaar staat, oogt als een zwarte Madonna. Vanuit de hoge spitsboog tussen twee pilaren daalt een parelmoeren Tränenflut van Sarah Reinbold op ons neer.

Auke de Vries’ metalen kunstwerk Zonder titel vormt een prachtig memento mori in samenhang met de grafzerken die eronder liggen. Datzelfde geldt voor de drie stalen objecten Zonder titel van Cor van Dijk, die een indringende relatie aangaan met de grote staande grafzerk in de wand waarvoor ze zijn opgesteld. En zelfs het kermisachtige Lichtobject, de slinger verlichte afwasteiltjes van Jan de Weerd, vormt een bondje met het glas-in-lood venster in de dwarsbeuk.

links: Z.t., Auke de Vries, 1987, rechts: Lichtobject, Jan de Weerd, 2023
The arrival of the queen, André Kruysen

Buiten kun je je wandeling over het schelpenpad onder de lindebomen van het Lange Voorhout beginnen bij The arrival of the queen van André Kruysen (met de muziek van Händel in je hoofd). Deze weelderige, blauwe sculptuur doet denken aan een barok bloemstuk, maar is opgebouwd uit dekschilden van een Kever; de onderdelen zijn namelijk de afgietsels van de voorklep van de Volkswagen Kever.

Constructie in DIN 20, André Volten, 1963

Iets verderop staat het werk van een andere André, Construction in DIN 20 van André Volten. Net als De moderne stad, Voltens grote kunstwerk uit 1965 dat aan de Bezuidenhoutseweg staat, is deze sculptuur een zorgvuldige compositie van (fragmenten van) stalen H-balken. Wat een mooie interactie gaat deze ritmische constructie aan met de erachter liggende renaissancegevel van het Pageshuis!

In de feestelijke, Ufo-achtige tent van Dré Wapenaar, De Vooruitgeschoven Zitkuip (VZK) – The Advanced Sitpit (ASP), kun je onder het gewelfde tentdak heerlijk zitten op de comfortabele houten zitbanken. Rondom is het uitzicht op het Lange Voorhout een brede, horizontale band die wordt gekaderd door het tentdak en de houten rand van de zitbanken. Het is als het ware een ‘Panorama Lange Voorhout’.

‘Panorama Lange Voorhout’ vanuit De Vooruitgeschoven Zitkuip (VZK), Dré Wapenaar, 2012
Poort, Carel Visser, 1968

Ook de Poort van Carel Visser biedt je een prachtig kader, waardoorheen je de omgeving anders kunt waarnemen. De lasnaden tussen de horizontale balken en de verticale balken zijn adembenemend ijl en secuur. Dat geeft deze Poort iets magisch; een betoverende opening in de werkelijkheid.

Air, Ronald A. Westerhuis, 2023

Aan het einde van de wandeling staat de stralende sculptuur Air van Ronald A. Westerhuis. Uit een brede, stalen kom borrelen ‘zilveren’ (roestvrijstalen) luchtbellen op, omhoog naar de zon. Grote, glanzende bollen, die het licht en de omgeving weerkaatsen en boven je wegzweven, de blauwe zomerlucht in.

Air, lucht, is wat we nodig hebben om vrij te ademen. Kunst is wat we nodig hebben om vrij te bewegen. Laat je deze zomer meevoeren door de sculpturen van Voorhout Monumentaal. Alles mag hier. Ik begon de wandeling met muziek, dus waarom aan het eind niet weer muziek: Air, om op te bewegen.
Fijne zomer!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *