She entered a state of fluidity

Op het moment dat dit blog verschijnt bevind ik mij tussen twee lezingen. Ik ga van Arps Fluïdum naar de wandelende lezing Beelden en bomen. Ik beweeg mij van de fluïde vormen van Arp naar de wandeling langs de kunstwerken in het lommerrijke, honderdjarige Arboretum in Doorn.

She entered a state of fluidity, Fleur van den Berg, 2022. Te zien op de expositie ´Beelden en bomen´, Nationaal Bomenmuseum Gimborn, Doorn

Het eerste beeld dat we tijdens deze rondwandeling aandoen is de sculptuur She entered a state of fluidity van Fleur van den Berg. We zien een vloeiende vorm, een vrouwenfiguur die zich opricht vanuit de lage begroeiing. Haar bovenlichaam is extreem ver achterover gebogen; haar buik en borst zijn open naar de omgeving.

Vanuit haar schouders vloeit een golvende stroom naar beneden die associaties oproept met haren, maar ook met water. De stroom wordt breder naar onderen toe en aan de basis van het beeld omhult de stroom de voeten van de vrouw. Ze rijst als het ware op uit de stroom, maar via het horizontale deel gaat haar lichaam er weer in over.

Fleur van den Berg geeft een paar kernwoorden bij dit beeld: ‘Transformatie, overgave, onderdeel worden van een groter geheel, meebewegen.’  Op een wonderlijke manier vind ik die kernwoorden goed aansluiten bij het werk van Hans Arp. Zijn beelden vragen ook om ‘meebewegen’, hol gaat vloeiend over in bol en vanuit elke hoek bieden de beelden een ander aanzicht. Ze ondergaan als het ware voortdurend transformaties naar andere gedaantes.

Menschlich mondhaft geisterhaft, Hans Arp, 1960, brons. Te zien op de expositie ´Arp, A Petrified Forest´ in museum Beelden aan Zee

In mijn lezing over Hans Arp heb ik het over de ‘droomkwaliteit’ van zijn werk. Zijn beelden en gedichten ontwikkelen zich associatief als in een droom. De vormen en de woorden vloeien in elkaar over met een eigen logica die niet causaal is, maar poëtisch als in een droom. Ik nodig het publiek dan ook uit de sculpturen en de poëzie van Arp te ervaren met hun ‘droomverstand’, dat wil zeggen mee te bewegen met de stroom aan associatieve vormen en klanken. Go with the flow.

Het meebewegen, de overgave zie je letterlijk in het beeld She entered a state of fluidity van Fleur van den Berg. Maar je kunt het ook overdrachtelijk opvatten; overgave als een grondhouding bij het kijken naar kunst. Dat gaat niet vanzelf, want we zijn gewend om iets wat we zien meteen te beoordelen: mooi of niet mooi. En dat is oké, een oordeel, een eerste indruk hoort bij hoe we de wereld beschouwen.

Voor veel mensen houdt het hiermee op, maar je kunt ook het oordeel even apart zetten, even in een jampotje doen als het ware, en vervolgens naar het kunstwerk kijken met overgave. Je kunt je overgeven aan alles wat er gebeurt in het beeld en in de omgeving van het beeld. Wat zie je als je eromheen loopt? Hoe valt het licht erop? Welke associaties en herinneringen roept het op? Hoe is de interactie tussen het beeld en de omgeving? Als je het beeld met overgave ervaart, wordt de beleving ervan veel rijker. De beleving wordt bovendien vloeiender en minder vastomlijnd.

Ik nodig het publiek van de wandelende lezing uit om met overgave de beelden van de expositie te bekijken. Doe je oordeel even in een jampotje en kijk wat er gebeurt bij de sculpturen. En misschien kom je dan in a state of fluidity.

Op vrijdag 12 juli geef ik mijn wandelende lezing ‘Beelden en bomen’ in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn. Aanvang 11.00 uur.
Reserveren
: klik HIER

 

 

4 Comments

  1. Oh wat mooi weer Hans. Overgave zonder oordeel, ja dat ervaar ik vaak bij het luisteren naar muziek. Heerlijk om vol overgave bij weg te dromen. Soms ook wel moeilijk vind ik dat vooral bij veel hedendaagse muziek. Ik probeer het begrijpen en (ver)oordelen dan los te laten 😉

    • Dankjewel Jeannette. Tip: jampotje mee naar het concert. Je vormt je oordeel en stopt het erin.

  2. Go with the flow! Meebewegen en overgave…….een voortdurende oefening voor mij Hans!
    Dank voor je mooie blog hierover🙏

    • Dankjewel Benna. Het is voor iedereen een oefening, hoor.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *