
Opeens doken ze weer op: de zeven muzikale delen van Haydns Die sieben letzten Worte. Twee jaar geleden heb ik dit passie-oratorium van Joseph Haydn leren kennen toen dirigente Anneke Huitink van Ensemble Archipel mij vroeg bij de muziek beelden te zoeken. Kunstwerken waarin dezelfde gemoedsbeweging te zien was als die in de muziek te horen was.
Het Dordrechts Museum was bereid om ons project onderdak te bieden en uit de vaste collectie van dat museum heb ik zeven kunstwerken gekozen bij de zeven kruiswoorden, plus een beeld bij de ‘Introductie’ door het strijkkwintet. Op Goede Vrijdag 2016 vond in het museum het concert-met-lezing plaats met de titel ‘Muziek ontmoet Beeld’.

Dit jaar vindt opnieuw een uitvoering plaats van ‘Muziek ontmoet Beeld’. Op zaterdag 17 maart zal Haydns compositie worden uitgevoerd door kamerkoor Collegium Altena en strijkkwartet, onder leiding van Anneke Huitink van Ensemble Archipel. En wederom zullen de zeven muzikale delen, plus de introductie, een ontmoeting aangaan met de kunstwerken uit het Dordrechts Museum.
Bij ieder muzikaal deel houd ik een korte inleiding. Daarin licht ik de beweging toe die in de muziek te horen is. Per muzikaal deel kun je een gebaar onderscheiden, bijvoorbeeld een gebaar van reiken. Of van strelen, omhelzen. Een gebaar van je terugtrekken in jezelf. Of van loslaten. Bij elk van die muzikale gebaren wordt een schilderij of tekening uit de collectie van het museum getoond waarin datzelfde gebaar te zien is.

De beelden dienen niet als illustratie van de gebeurtenis. Het beeld ‘is’ niet de muziek. Het gaat om de verwantschap tussen de beweging in de muziek en die op het doek. De schilderijen en tekeningen die we bij deze ontmoeting gebruiken, variëren van een zestiende-eeuws paneel met de afbeelding van de kruisiging van Christus, turbulent en vol details, tot een eigentijds doek ‘Caryatide’ van Jan Andriesse, de schilder van het licht, ijl, onstoffelijk bijna.
Maar ook het magisch-realistische ‘Stilleven met appels en peren’ van Pyke Koch gaat een ontmoeting aan met de muziek. Evenals het wonderlijke, abstracte schilderij ‘Uitdrijvende’ van Piet Ouborg uit 1952, vol geïsoleerde, naar binnen gerichte ovalen en cirkels. En het bijna paradijselijke rivierlandschap van Haagse School-kunstenaar Paul Gabriël is te zien: ‘Het Drielse Veer’ uit 1863.

Opnieuw vindt dit concert-met-lezing plaats aan de oevers van de Merwede. Twee jaar geleden was het Dordrechts Museum de plaats van ontmoeting, nu is het het schilderachtige Sleeuwijkse Kerkje, gelegen onderaan de dijk tegenover Gorinchem.
De rivier stroomt en Muziek ontmoet Beeld.

Voor meer informatie en reserveren: www.collegiumaltena.nl
Afbeelding boven dit artikel: Het Drielse Veer, Paul Gabriël, 1863, (detail), Dordrechts Museum
No comment yet, add your voice below!