Making plans

Er is in het dagblad Trouw een rubriek, getiteld De zin van … . Daarin vertellen min of meer bekende Nederlanders welke uitdrukking of welke zin hun leven betekenis geeft. Zoals het gaat bij dit soort rubrieken, vroeg ik me af wat voor mij die zin zou zijn. En het antwoord weet ik eigenlijk wel, het is de oneliner: Life is what happens to you when you sit around making plans. Door mij geïnterpreteerd als: Het leven is wat er gebeurt terwijl je allerlei plannen zit te maken.

In mijn herinnering heb ik deze oneliner ooit opgetekend uit de mond van jazzmusicus Branford Marsalis in een interview zo’n twintig jaar geleden. De ‘originele’ zin blijkt iets anders te zijn nu ik hem gegoogeld heb: Life is what happens to you, while you’re busy making other plans. Deze zin is afkomstig uit de song Beautiful boy van John Lennon. In dit lied uit 1980 zingt Lennon over de liefde voor zijn zoontje Sean en verjaagt hij de monsters onder het bed van het kind.

Het mooie van deze uitdrukking is voor mij dat er eigenlijk twee gebeurtenissen in plaatsvinden; je maakt plannen, je wilt dingen voor elkaar krijgen en ondertussen gebeurt er van alles om je heen, waardoor het anders uitpakt. Dat is wat het leven is; plannen maken én je uiteenzetten met wat er gebeurt. Dat vraagt om doorzettingsvermogen en om gelijkmoedigheid.

De afgelopen twee coronajaren heb ik, zoals heel veel mensen, goed kunnen oefenen met dit motto. In een geïntensiveerde vorm heb ik kunnen ervaren wat ‘Life is’, zou je kunnen zeggen. Allerlei plannen moesten worden bij-, uit- of afgesteld door de beperkende maatregelen. Maar plannen maken is zo’n essentieel onderdeel van leven dat het altijd doorgaat.

En dat is mooi; het is menselijk om te dromen, vooruit te denken, een ideaal na te streven. We maken plannen voor een nieuwe werkproject, een nieuwe lezing, een vakantie, een sociale activiteit. We hebben goede voornemens, we wensen elkaar gezondheid, geluk, liefde. En tegelijk moeten we de tering naar de nering zetten als er andere dingen gebeuren.

Foto’s: Berend van Dooren

Mijn plannen voor het nieuwe jaar zijn om in ieder geval de lezing Los! Kunst en vliegwerk van Panamarenko te geven. Panamarenko, de kunstenaar/uitvinder over wie ik de afgelopen maanden al veel blogs heb geschreven. Met zijn fantastische machines laat hij ons vliegen, zweven, zwemmen en  hink-stap-springen door de ruimte. Of in ieder geval dromen daarvan.

Ook heb ik met beeldend kunstenaar Yke Prins het plan om in januari 2022 opnieuw een lezing te geven met poëzie van Hans Arp: Arps Fluïdum. Deze lezing zal Prins’ expositie Oer, Reflecties omlijsten in Pulchri Studio Den Haag. Na de lezing is – coronamaatregelen in acht nemend – een bezoek aan de expositie onder leiding van de kunstenaar mogelijk.

Ik wens u een goed nieuwjaar toe. Een jaar waarin u en ik doorgaan met plannen maken en waarin het ons lukt gelijkmoedig te blijven onder dat wat er gebeurt terwijl we plannen zitten te maken.

In de Agenda en in mijn Nieuwsbrief houd ik u op de hoogte over de lezingen.

12 Comments

 1. Prachtig Hans, hartelijke groet, Sandrs

  • Dankjewel Sandra. Een goede ‘roetsj’ in het nieuwe jaar toegewenst.

 2. Mooi geschreven! Ik ben zeer benieuwd naar je toekomstige lezingen, wanneer ze ook plaats mogen vinden.

  • Dankjewel Liesbeth. Graag tot ziens bij een lezing!

 3. Heel mooi lieve Hans. 🍀 En ook herkenbaar. 🙏

  • Dankjewel Benna. Ik wens jullie ook een goed nieuwjaar!

 4. Mooi Hans, bemoedigend. ‘licht’, dansend.
  We wensen jullie een creatief jaar met inspirerende ontmoetingen!
  Hartelijke groet, George en Vera

  • Hartelijk dank, Vera en George. Fijne jaarwisseling en een ‘licht’ 2022!

 5. Gelukkig nieuw jaar in gezondheid en met veel creativiteit.

  • Dankjewel Geeske. Jij ook een gelukkig nieuwjaar!

 6. Beste Hans,
  Dank voor je mooie blogs het afgelopen jaar, en blijf vooral plannen maken. De weg er naar toe is al een hele mooie beleving.
  Voor jou en Berend een mooi en en gezond 2022.

  Frank en Ria Durand

  • Dankjewel Frank en Ria. Ja, het is altijd al een heel mooie ervaring om ‘onderweg’ te zijn.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *