Lach en bewonder

Op 16 maart geef ik in Utrecht opnieuw mijn lezing Los! Kunst en vliegwerk van Panamarenko. Ik verheug me erop het publiek weer mee te nemen op een reis door het wonderlijke universum van deze Belgische uitvinder en kunstenaar, die ons met zijn Kuifje-achtige voertuigen allerlei avonturen laat beleven.

Panamarenko laat je vrij bewegen door de ruimte, in ieder geval in je verbeelding. We zullen weer meegaan met zijn eerste grote zeppelin, de Aeromodeller, die in werkelijkheid nooit van de grond is gekomen, maar waarmee hij in 1971 de wereld rond wilde reizen in gezelschap van Brigitte Bardot. We klimmen op een van zijn vele luchtfietsen en met onze eigen MK (Mensenkracht) zetten we het apparaat in beweging en klapwieken weg, de wijde wereld in.

Grote Quadru Flip-Flop, 1998, foto: MHKA

En natuurlijk ontmoeten we hem hoog in de Zwitserse Alpen, waar hij allerhande machines ontwerpt waarmee je je makkelijk over de hellingen beweegt. Zijn rupsvoertuigje uit 1989, Le Garage des Alpes geheten, is het prototype van een Panamarenko-uitvinding. Het is een zorgvuldig geknutseld voertuigje, waarmee je als een kind zo optimistisch de berghellingen gaat bedwingen. Als een 49-jarig jochie geeft Panamarenko een demonstratie op zijn eigen rupsvoertuig (‘Kijk eens hoe goed dat gaat!’), terwijl het in werkelijkheid telkens vastliep. Maar dat maakt niet uit, we geloven in de kracht van de verbeelding en rijden met hem mee.

Panamarenko demonstreert het rupsvoertuig ‘Le Garage des Alpes’, Furkapas, 1989. Foto: Panamarenko Archief

In de lezing zien we ook de Rucksackflug; de ‘lijn’ van vliegende rugzakjes die hij vanaf 1984 ontwerpt. Een van die vliegende rugzakjes, de Hazerug uit 1992, heeft een opgevoerde Suzukimotor als aandrijfmechanisme. Met dat ding op je rug kun je, net als James Bond, pijlsnel het luchtruim kiezen (in je verbeelding) en de vijand beteuterd achterlaten. Panamarenko is er nuchter over: ‘Als ge die rugzak aangespt om te gaan vliegen, dan zijt ge dood van het lawaai en van de trillingen. Ge rammelt gewoon uit mekaar!’ Maar de verbeelding die de Hazerug oproept is oppermachtig.

Onderzeeboot PANAMA-Spitsbergen-Nova-Zemblaya, 1996. Foto: MHKA

We gaan ook te water in zijn verrukkelijke onderzeebootje uit 1996: PANAMA-Spitsbergen-Nova Zemblaya. Op naar de Noordpool! Of met zijn verbluffende hovercraft Scotch Gambit uit 1999; een levensgroot Thunderbird-vaartuig, uitgevoerd in glanzend roestvrij staal en van binnen bekleed met donsdekens, zodat je je niet hoeft te bezeren bij plotselinge acceleraties.

Als Panamarenko in 2003 zijn grote liefde Eveline Hoorens ontmoet komt er meer tederheid in zijn werk. Hij maakt nu veel Kiekskes, bewegende vogelskeletten ter grootte van een forse kip. Een van die vogels heet Eveline, de Zonnekiek. Nu hij zijn liefde heeft gevonden is het ook gedaan met de megalomane voertuigen. Hij maakt alleen nog maar tweepersoons voertuigen, zoals het vliegende schoteltje Bing II, voor romantische uitstapjes naar het heelal, of de ontroerende ‘onder-water-pedalo’ Donnariet, een soort onderwaterfiets met walvisstaart.

Er valt heel veel te lachen in het universum van Panamarenko en tegelijkertijd dwingen zijn ongebreidelde fantasie en zijn vrije geest bewondering af. Niets hield hem tegen in zijn drift om dingen uit te vinden waarmee een mens(enkind) vrij door de wereld kan bewegen. De fantastische voer-, vaar- en vliegtuigen van Panamarenko maken ons los!

De lezing Los! Kunst en vliegwerk van Panamarenko vindt plaats op donderdag 16 maart in het gebouw van Kunstliefde, Nobelstraat 12A in Utrecht. Aanvang: 20.00 uur, einde: 22.00 uur, met pauze. De toegang is GRATIS!
Informatie: klik HIER

4 Comments

 1. Het is alweer even geleden Hans, maar we hebben toen heel erg genoten van je inspirerende vrolijke lezing.
  Met de rugzakjes van Panamarenko vlogen we met je mee door de Alpen!
  Sukses en plezier gewenst in Utrecht met deze mooie lezing.
  Benna

  • Dankjewel Benna. Jodelahitii!

 2. Dankjewel Hans voor weer een kijkje in het leven van Panamarenko. Veel succes met je lezing in Utrecht.je zult daar zeker weer de aanwezigen boeien met je verhaal. Dat was ik in ieder geval tijdens een van je eerdere lezingen. Hartelijke groet van Jeannette

  • Dankjewel Jeannette.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *