JUBILEUMBLOG

Officieel verschijnt mijn blog op de 10e, de 20ste en de 30ste van elke maand. Maar vandaag, 1 maart 2016, wil ik een uitzondering maken. Het is namelijk drie jaar geleden dat ik met dit blog begon. Oorspronkelijk noemde ik het ‘GUT taalgevoel’, omdat ik er het gut feeling mee wilde beschrijven dat sommige woorden of zegswijzen bij mij opriepen.

In het blog ‘Duits’ bijvoorbeeld, geplaatst op 21 april 2013, beschrijf ik hoe ik de taal van de Duidelijkheid en de Zorgvuldigheid ervaar, die ook de taal is van Sturm und Drang. In ‘Centripetale taal’ (11 december 2013) ga ik in op het gevoel dat het Vlaams bij me oproept.

Behalve dat je in bovenstaande blogs mijn vakantiebestemmingen uit 2013 kunt vinden, geeft de onderwerpkeuze ook aan dat ik aanvankelijk dicht bij mijn GUT taalgevoel bleef in mijn blogs.

Ook over de (on)mogelijkheid om met taal uit te drukken wat je bedoelt blogde ik. ‘Zegge en schrijve’ (1 oktober 2013) gaat over de dwingelandij van bestaande begrippen met als voorbeeld dat dappere Franse jongetje uit de film ‘Être et avoir’ die zeker weet dat Papa een copain is en geen ami.

Later ging ik ook schrijven over de andere twee onderwerpen die me na aan het hart liggen: cultuur en natuur. Bijvoorbeeld ‘Waterwachters’ (21 mei 2014), over de prachtige sculpturen van Ruud Kuijer langs het Amsterdam-Rijnkanaal die de structuur van verstedelijking markeren. Of ‘Variaties’ (1 maart 2015) over het verlangen de tijd stil te zetten zoals Anna Enquist het beschrijft in haar aangrijpende roman ‘Contrapunt’.

Ook over de natuur schreef ik, bijvoorbeeld in ‘Van de raven gepikt’ (31 oktober 2014). Maar altijd is de taal mijn ingang in het onderwerp. In het woord ‘specht’ zie ik die vinnige, scherpgesnavelde vogel, maar ook in het Franse woord ‘pic’. En fauvette (zwartkop) is de perfecte Franse naam voor dat vogeltje dat met zijn vrolijke zang past in het rijtje musette, Odette, trottinette (blog ‘Lezwazoo’, 10 augustus 2015).

Taal is mijn medium. Taal is mijn tool. Daarom publiceer ik sinds 1 april 2015 mijn blogs op mijn website Man van Taal. Ik schrijf tot de verbeelding.

En ik spreek tot de verbeelding. De verbeelding van de muziek van Haydn bijvoorbeeld, op Goede Vrijdag in het Dordrechts Museum. Dit bijzondere samenwerkingsproject met Stichting Archipel beschreef ik in mijn vorige blog ‘Hoe klinkt een schilderij?’ (20 februari 2016). Ik nodig u van harte uit om deze ‘ontmoeting tussen beeld en muziek’ bij te wonen. Reserveren via de concertagenda van Stichting Archipel.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *