De verbeelding aan de macht

Mijn boek Tot de verbeelding is er! Ik ben apetrots. Vanaf vandaag is het boek te verkrijgen via de pagina ‘Boek’ op deze website. Ook via de museumshop van Beelden aan Zee en na afloop van mijn lezingen kunt u het boek kopen. Het boek is een bloemlezing van mijn mooiste blogs van de afgelopen zeven jaar. Blogs die tot de verbeelding spreken. Ik heb deze Man-van-Taalpareltjes opgedoken uit de zee van online teksten; de verbeelding aan de macht!

In januari ben ik begonnen met het maken van dit boek en van het begin af aan heb ik het gevoel gehad dat er een zegen op rustte. Iedereen die ik benaderde om eraan mee te werken reageerde enthousiast en zette zich met liefde en toewijding in voor het boek. Zo kreeg Tot de verbeelding zijn glans. Ik ben ze allen heel dankbaar.

Allereerst was daar Louise Bos, uitgever in hart en nieren. Ik vroeg haar mij te adviseren over het maken van een boek en met groot enthousiasme nam ze de rol van uitgever op zich. Ze was mijn belangrijkste sparring partner over de keuze, de redactie en de opmaak van de teksten. Ze maakte de planning, benaderde mensen uit haar netwerk, hield de begroting in de gaten en zag toe op de optimale uitvoering van het drukwerk. Ik voelde mij schipper naast God, met dien verstande dat we heel vrolijke en ontspannen overleggen voerden.

Over het hartverwarmende contact dat ik had met de Spaanse kunstenaar Juan Ripollés en zijn vrouw Pilar heb ik al eerder geschreven. Hun genereuze toestemming om Ripollés kunstwerk Guerrero te gebruiken voor de cover van mijn boek was ontroerend. Ik koester het certificaat dat Pilar mij stuurde met de beverige, maar speelse handtekening van de 88-jarige kunstenaar.

Illustratie van Peter Oosterhout bij het hoofdstuk ‘Hans Arp’

Illustrator Peter Oosterhout was mij aangeraden door een vriendin. Ik had zijn website bekeken en zocht hem vlak voor corona op in zijn woning in Amsterdam. De hele middag hebben we zitten praten. Ik vertelde over Ripollés’ ‘mannetje’ en over de kunstenaars die in mijn blogs aan de orde komen. Over de vogels uit mijn natuurblogs en over de onderwerpen uit het taal-hoofdstuk. Hij luisterde intens en maakte een mooie proeftekening.

Twee maanden later waren de tekeningen klaar. Ik was verrukt! De fijnzinnige tekeningen van Peter Oosterhout geven een prachtige extra lading geven aan de onderwerpen in het boek. Ze gunnen je een blik in de mysterieuze wereld van de kunst, de natuur en de taal; werelden waarin het ‘mannetje van taal’ zijn ontdekkingsreizen onderneemt.

Louise had ontwerper Bart van den Tooren benaderd om het boekontwerp voor zijn rekening te nemen. Heel eervol voor mij dat de man die de catalogi van museum Beelden aan Zee ontwerpt nu ook mijn boekje wilde maken. En wat is het mooi geworden; de kleurkeuze, het lettertype, de lay-out, het boek straalt!

Op de cover staat Ripollés’ mannetje heel mooi in reliëf in het dikke, bobbelige papier van het originele kunstwerk, dat boven mijn bank hangt. De textuur van het coverbeeld is perfect in de foto gevangen door mijn buurvrouw Marijke Aveling, die met haar subtiele foto’s het woord gevoelige plaat alle eer aan doet.

En dan was er nog de welwillendheid van museum Beelden aan Zee. Tot over hun oren zaten ze in de corona-sores toen Louise het plan indiende om het boek uit te geven als museumboek. Ze gingen er mee akkoord! De bloemlezing van mijn blogs gaat de geschiedenis in als een uitgave van museum Beelden aan Zee.

Dankzij deze crew is het boek geworden tot wat het nu is; een stralende oproep tot de verbeelding. Bestel het via de pagina ‘Boek’.

7 Comments

 1. Waarde Hans,
  Gelukgewenst met dit boekwerk. Ik kijk ernaar uit.
  Hartelijke groet,
  Jaap de Schepper

  • Hartelijk dank, Jaap.

   • Hans! Wat een mijlpaal! Gefeliciteerd.

  • Leuk Pien! Dankjewel.

 2. Hiep, hiep, hoera!
  Wat een mooie prestaties. Jouw teksten, en het beeldmateriaal.
  Heel mooi.

  • Lieve Janneke, dankjewel


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *