Beelden en bomen

Als Man van Taal schrijf ik veel blogs over kunst. Maar ook de natuur is voor mij een bron van inspiratie en soms gaan mijn blogs over natuur. Nu ben ik begonnen aan een project waarin mijn liefde voor kunst en natuur samenkomen: de ‘wandelende lezing’ Beelden en bomen. En o, wat versterken die twee elkaar!

De lezing is een opdracht van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers die in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn de expositie Beelden en bomen organiseert. In dit prachtige Arboretum, dat dit jaar zijn honderdjarig jubileum viert, staan verspreid in het groen sculpturen opgesteld van vijfendertig heel diverse beeldhouwers. Elke beeldhouwer heeft bewust gekozen voor een bepaalde locatie in het park.

Botanical beads, Natasja van der Meer, steengoed met glazuren van diverse planten

Kunst in de natuur; dan gebeurt er iets! De kunstwerken voegen iets toe aan de omgeving. En omgekeerd; de natuur geeft de sculpturen een andere dimensie. Ik neem u mee op een wandeling onder ruisende naaldbomen, langs geheimzinnige coniferen, treurbeuken en levensbomen, waterpartijen, heidevelden en bloeiende heesters. Bij een aantal beelden zullen we stilstaan en zal ik nader ingaan op de dialoog tussen die plek en dat kunstwerk.

Er zijn sculpturen die een directe relatie hebben met de omgeving. Zoals Botanical Beads van Natasja van der Meer. Een keramieken ketting met grote, glanzende kralen hangt aan een den die zijn takken over een verborgen waterstroompje uitstrekt. Het glazuur van de kralen bestaat uit natuurlijke materialen, zoals de as van de afgevallen naalden van de boom waar de ketting aan hangt.

Treurpopulier van Arboretum Gimborn, te bewerken door Mari Shields

Mari Shields is een andere kunstenaar die haar inspiratie én haar materiaal rechtstreeks uit het Arboretum haalt. Tijdens de expositie – die loopt van 13 april tot 6 oktober – zal zij een sculptuur maken van een omgevallen treurpopulier uit het Arboretum. Hoe zal het zijn voor deze boom als hij ‘gebeeldhouwd’ wordt?

Soms vormt een kunstwerk een sterk contrast met de omgeving, bijvoorbeeld in de installatie Sound of Silence van Imke Beek. IJle, gazen kleurvlakken zweven als een geheimzinnig waas tussen de stammen en steken af tegen het donkere groen van de naaldbomen. Bijzonder hoe de twee contrasterende elementen perfect samenvloeien; de natuur wordt kunst en kunst wordt natuur.

Sound of Silence, Imke Beek, gaas, metaal, lak
The Gathering, Wilma Bosland, keramiek (klei, terra sigillata, gebakken)

Er zijn kunstwerken waar de bosbewoners vast heel blij mee zullen zijn. Onder de koepel van een treurbeuk staan in een cirkel zachte, keramische cilinders van Wilma Bosland. In The Gathering kan je rond de boomstam bij elkaar komen om verhalen te vertellen of de laatste bosroddels door te nemen. Of om te vergaderen. Of om te zwijgen en te luisteren naar de geluiden van de natuur.

Jacqueline Bohlmeijer en Open as a State of Mind, keramiek

Op de open vlakte van de heidevelden vinden de bijen en andere insecten misschien wel een aangenaam onderkomen in Open as a State of Mind van Jacqueline Bohlmeijer. De halfronde, keramieken sculptuur met binnenin een intrigerende structuur van stervormige nissen, openingen en holletjes is in mijn ogen een walhalla voor alles wat vliegt, kruipt en fladdert. Wees welkom geleedpotigen!

En wees welkom rechtop lopende mensen, bij mijn wandelende lezing Beelden en bomen. Op 5 mei geef ik de eerste lezing. Met een groep van maximaal vijfentwintig deelnemers zal ik dan een wandeling maken langs de sculpturen in het Bomenmuseum. Als er meer belangstelling is, komen er later deze zomer nog meer wandelingen.

Informatie en reserveren voor de wandelende lezing Beelden en bomen: zie Agenda

 

2 Comments

  1. Wat een bijzonder verhaal dit keer Hans over de samenvloeiing van kunst en natuur. Ik beeldhouw zelf als amateur en gebruik graag combinaties van steen, hout, klei en natuurlijke kristallen. Heerlijk om te doen, te voelen, te kijken en zelfs te ruiken.
    Dankjewel en graag tot de volgende keer. Met warme groet van Jeannette.

    • Dankjewel Jeannette. Met kunst in de natuur worden al je zintuigen aangesproken.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *